Aeropress – návod na prípravu kávy

Jednou z najmladších alternatív prípravy kávy je Aeropress. Tento produkt uzrel svetlo sveta v roku 2005 a jeho tvorcom je pán Alan Adler, člen americkej spoločnosti Aerobia. Prinesením patentu získali milovníci kávy jednoduchý prístroj na prípravu kvalitnej a chutnej kávy. Nepotrvalo dlho a Areopress sa stal preferovanou metódou v nejednej domácnosti pri príprave kávy. Objavovať sa začal aj v niektorých moderných kaviarniach, ktoré chcú svojim zákazníkom podávať kávu pripravenú rôznymi alternatívami.

Ako Aeropress vyzerá a čo je súčasťou jeho príslušenstva?

Aeropress je valcovitého tvaru vyrobený z umelohmotného plastu. Na konci jedného valca je umiestený papierový filter s držiakom. Druhou časťou Aeropressu je taktiež valec, ktorý má menší priemer, s gumičkou na konci.

Pri kúpe Aeropressu dostanete väčšie množstvo papierových filtrov so stojanom, násypku, miešadlo a nádobku na odmeranie množstva kávy.

Ako Aeropress funguje?

Na koniec väčšieho valca pripevníme papierový filter, pridáme požadované množstvo namletej kávy a zalejeme ju horúcou vodou. Do väčšieho valca vložíme druhý valec, čím vznikne vzduchová bublina a pretlak. Následne použijeme svoju silu a rukami zatlačíme tak, aby sme vzduchovú bublinu pretlačili, čím prejde voda cez filter s kávu. Zdalo by sa, že tu pôsobí gravitácia, no nie je to tak. Na piest sa vyvíja tlak okolo 0,7 barov. Výsledná káva nám preteká do vhodnej nádobky.

Prečo siahnuť práve po Aeropress?

  • Má optimálnu veľkosť a váhu, čiže ľahko ho zbalíte a presiete z domu do kancelárie, dovolenku, či na služobnú cestu.

  • Dostupná cena.

  • Jednoduchá príprava kávy.

  • Ľahká údržba.

  • Keďže jeho súčasťou je papierový filter, ktorý zachytí väčšinu olejov, chuť kávy je jemnejšia a oveľa sladšia ako z kávovarov bez papierového filtra.

Ako pripraviť chutnú kávu cez Aeropress?

Návody na prípravu kávy pomocou Aeropressu sa líšia. Nemožno povedať, že existuje jeden univerzálny spôsob. Aj tu si treba zaexperimentovať napr. z hrúbkou mletia kávy, či zvolíte jemnejšie, alebo hrubšie; z množstvom kávy; z dĺžkou lúhovania kávy;… Nebojte sa vyskúšať viac variácii. Nájdite si svoj spôsob, ktorý vám bude najviac vyhovovať a pripravená káva vám najviac zachutí.

Ponúkame vám jeden spôsob na prípravu kávy pomocou Aeropressu:

  1. Pripravte si pomletú kávu (stredné mletie, na 100 ml vody 9 g kávy), rýchlovarnú kanvicu, Aeropress s filtračnými papierikmi, kávovú lyžičku, miešadlo.

  2. Do rýchlovarnej kanvice si dáme zovrieť čistú neperlivú vodu. Ideálna teplota na samotnú prípravu je 89°C (ak nemáte kanvicu z nadstavením teploty, dajte vody prevrieť a počkajte 2 minúty).

  3. Kým čakáme na teplotu vody, pripravíme si Aeropress, ktorý umyjeme v teplej vode, aby sme ho zohriali. Nezabudnime horúcou vodou opláchnuť aj papierový filter vložený v držiaku, aby sme v káve potom necítili papierovú chuť

  4. Aeropress prevráďte. Nasypte do neho pomletú kávu. Opatrne ním zatraste, aby sa káva rovnomerne rozložila.

  5. Potom kávu zalejte časťou vody. Celý obsah krúživými pohybmi poriadne premiešajte miešadlom, čím sa káva zmieša s vodou. Počkáme cca 30 sekúnd a dolejeme zvyšnú vodu po okraj Aeropressu. Opäť všetko premiešame a počkáme ďalších 30 sekúnd. (Ideálne miešanie je 10 sekúnd).

  6. Nasadíme filter. A do pripravenej vyhriatej väčšej šálky Aeropress otočíme.

  7. Pomocou tlaku rúk tlačíme na menší valec s gumičkou. Robíme to pomaly. Dĺžka extrakcie by mala byť cca 30 sekúnd. Tesne pred koncom začujeme syčanie, čo je znakom toho, že extrakciu je potrebné ukončiť.

  8. Aeropress odložíme a vychutnáme si svoju šálku chutnej vlastnoručne pripravenej kávy.