Ako si vybrať mlynček na kávu?

Kto sme niekdy kúpili zrnkovú kávu, ktorú sme si doma vlastnoručne pomleli a zároveň sme si kúpili aj hotovú mletú kávu určite sme v nich spozorovali niekoľko rozdielov. A to napr.:

  • čerstvo pomletá káva má úžasnú arómu na rozdiel od kúpenej rovno pomletej kávy, z ktorej aróma po otvorení (najmä dlhšom) úplne vyprchá

  • hotová káva z čerstvo namletej kávy má plnú, výraznú, kvalitnú chuť, kým z hotovo kúpenej mletej kávy sa táto chuť stráca je prázdna, často nevýrazná

  • už pri samotnom zaliatí zistíme, že pri čerstvo namletej káve máme v šálke na povrchu bohatšiu penu, ako je tomu pri dlhšie mletej káve.

Ak si chceme doma vychutnať chutnú, aromatickú kávu akú nám ponúkajú v špičkových kaviarňach určite musíme investovať do kvalitného príslušenstva. Či už si vyberieme jednu z možných alternatív prípravy kávy (napr. French press, Aeropress, Hario V60, Chmex, Moka kanvičku, alebo pákový kávovar ) vždy musíme mať poruke jeden z najdôležitejších pomocníkov a tým je kvalitný mlynček na kávu. Bez neho sa nepohneme. Správne namletá káva je základ kvalitnej kávy, ktorú si chceme vychutnať v pohodlí domova.

Na čo dbať pri výbere mlynčeka na kávu?

  • Pamätajme nato, že dobrý mlynček určite nemá znehodnocovať a prepaľovať zrniečka kávy.

  • Mlynček musí mlieť rovnomerne, čiže musí zachovať rovnaký pomer častíc.

  • Ak nechceme prepaľovať našu kávu a chcem mlieť rovnomerne, siahnime po mlynčeku, ktorého časťou sú mlecie kamene, nie čepele.

  • Ak nechceme mať v mlynčeku potuchnutú starú kávu, zvoľme si mlynček, ktorý sa ľahko čistí a udržiava.

V čom mám mať jasno pri výbere mlynčeka na kávu?

Na trhu existuje nespočetné množstvo mlynčekov, ktoré sa od seba viac, či menej líšia. Skôr ako niečo kúpime treba sa v tom vedieť zorientovať, aby sme nekúpili niečo, čo budeme o mesiac či dva ľutovať. Preto si zodpovedzme na tieto otázky:

  1. Akú alternatívu prípravy kávy idem využívať? Každá alternantíva vyžaduje istú hrúbku mletia. Napr. na tureckú kávu pripravovanú v džezve potrebujeme veľmi jemné mletie; na espresso jemné mletie; do mokka kanvičky, či aeropressu je potrebné stredne jemné mletie, do iných stredne až stredne hrubé mletie.

  2. Ako často si idem kávu doma pripravovať? Ak si kávu v domácom prostredí pripravujeme iba počas víkendu, či sviatkov určite si nekupujme mlynček, ktorý má veľký zásobník na zrnkovú kávu. Každým dňom káva stojaca v zásobníku stráca svoju kvalitu.

  3. Pre koľko osôb idem kávu pripravovať? Toto je dôležité pri voľbe kapacity mlynčeka, ako aj pri voľbe mechaniky mlynčeka. Ak pripravujeme kávu každý deň pre 3 osoby, asi sa po čase unavíme používať ručný mlynček, preto radšej hneď siahnime po elektrickom mlynčeku.

  4. Koľko miesta mám na jeho uskladnenie? Mlynčeky na kávu sú rôznych materiálov, hmotností ale aj veľkostí. V rodinných domoch, ktoré majú veľké kuchyne tento problém moc neriešime, no v panelákových kuchyniach umiestnenie veľkého mlynčeka by nám mohol spôsobiť problém.

  5. Koľko chcem investovať? Ceny mlynčekov sa rôznia. Ručné mlynčeku sú lacnejšie, ich cena sa pohybuje od 15€, ale existujú aj profesionálne elektrické mlynčeky s možnosťou dávkovania, ako s digitálnym displejom, ktorých cena je aj niekoľko stoviek eur.

  6. Chcem ručný, alebo elektrický mlynček? Toto je pomerne dôležitá otázka. Manuálne mlynčeky sú lacnejšie, no pri mletí sa viac namakáme a čas, ktorý pritom strávime je značne dlhší ako pri elektrickom. No ak cestujeme, ale dovolenkujeme určite oceníme, ich spratnosť, praktickosť, využiteľnosť kdekoľvek (čiže bez potreby elektriny). Elektrické mlynčeky sú drahšie, ale sú spoľahlivejšie s jednoduchou a rýchlou obsluhou.