Ako spoznať kvalitnú kávu?

Každého človeka poteší, keď si môže dopriať niečo kvalitné, chutné. A tak je tomu aj s kávou. Ranná šálka kávy je dobrým začiatkom dňa. Ale pijeme naozaj kvalitnú kávu?

Ako si vybrať kvalitnú kávu?

Na trhu nájdeme množstvo druhov a typov káv rôznych značiek. Keď sa postavíme pred regál s kávou v supermarkete zistíme, že sú tam kávy instantné, mleté a zrnkové. Ale, ktorú z nich vložiť do košíka a odísť z pocitom, že som si kúpil kávu najvyššej kvality?

Instantná káva – môže to byť kvalitná káva? Povedzme si niečo o jej výrobe.

Vyrába sa dvomi spôsobmi:

  1. Vysušenie kávy mrazom – káva sa vylúhuje vo vode, potom sa jej výsledný obsah zmrazí. Voda sa skyštalizuje, dostane sa von a ostanú kávové granule.

  2. Sprejová metóda – káva sa suší horúcim vzduchom. Vysuší sa voda a ostanú len granule.

Môžeme instantnú kávu nazývať kávou? Pri jej výrobe káva stráca takmer všetky svoje typické arómy a vyluhované, alebo vysušené zrnká kávy podliehajú zničeniu. O kvalite instantnej kávy sa tu určite hovoriť nedá.

Mletá káva

Kávové zrnka, ktoré sa pomleli boli plné chutí a aróm. Jednou z dôležitých vlastností kávy je pohlcovanie vlhkosti, ako aj pachu z okolitého prostredia. Po zomletí káva začína nasávať vzduch a jej kvalita klesá. Funguje tu priamo úmera: čím dlhší čas je káva pomletá, tým viac stráca svoju kvalitu.

Dlho pomletá káva (viac ako 30 minút) stráca na kvalite, prečo?

  • stráca sa jej intenzívna aróma

  • jej chuť je prázdnejšia. Cítiť v nej len typickú kávovú horkosť bez dochutí, ktoré nám prinášajú rôzne odrody. Pociťujeme pachuť.

  • po zaliatí jej bohatá pena mizne, príp. sa ani nevytvorí

Zrnková káva

Na výrobu instantnej a mletej kávy boli použité kvalitné kávové zrná. Ak si kúpime čerstvo praženú kávu, ktorá bola dobre zabalená, kúpime si to najlepšie čo sme mohli. Kávové zrno ešte nepodľahlo rozbitiu, či znehodnoteniu. Po otvorení balíčka kávy nás zasiahne príjemná výrazná kávová vôňa, ktorú tak milujeme. Po namletí a následnom pripravení si vychutnáme bohaté, plné chute. Nákup zrnkovej kávy namiesto instantnej, či mletej je prvý krok k tomu aby sme si vychutnali naozaj kvalitu.

Ako spoznať (ne)kvalitnú kávu?

V každodennom živote sa stretávame s rôznym druhom tovaru. Jeden je dobrý a vyhovujúci, iný je zlý a vhodný reklamácie, či vyhodeniu. Aj zrnková káva môže mať svoje tienisté stránky. Ak pozorujeme na zrnkových kávach tzv. defekty, hvoríme o nekvalitnej káve.

Defekty viditeľné voľným okom

  • zrno nie je celistvé, ale rozdrobené, polámané, mrví sa – k tomuto defektu mohlo dôjsť zlou manipuláciu s kávou, ale i pri chybách spracovania, či praženia. Pre nás to znamená, že zrno, ktoré tvorí prirodzený „obal“ uchovávajúci chuť a arómu je narušené, a uniká tak z neho to, pre čo kávu kupujeme.

  • v balíčku sa nenachádzajú len kávové zrná, ale aj drobné kamienky, šupky, kúsky dreva, rôzne plodiny ako napr. oriešky, kakao často pestované v blízkosti kávovníkových plantáží (pri tejto káve nebol použitý vhodný a šetrný spôsob zberu, stáva sa to najmä pri strojovom zbere; alebo samotné sušenie neprebehlo, tak ako malo)

  • zrná nemajú rovnaký odtieň praženia (jedno je tmavšie, druhé je svetlejšie. Čo značí, že káva nebola naraz pražená a je miešaná)

  • kávové zrná boli dlho v pražiarni a prepražili sa, sú tmavé, až čierne. (v káve by sme cítili až nepríjemnú horkú, prepálenú chuť)

  • obsah balíčka tvoria aj nezrelé kávové zrná (k defektu mohlo dôjsť pri zbere, pri samotnom sušení, alebo aj v pražiarni, kde nepristupovali ku káve precízne a poctivo)

  • jednotlivé zrná kávy sú červivé (aj kávové zrná majú svojich škodcov, nepriateľov. V káve sa mohli uhniezdiť kedykoľvek, napr. pri prevoze, zlom uskladnení, pri balení,…)

  • na zrnách zbadáme pleseň (táto káva je nie že len nekvalitná, ale dokonca zdraviu škodlivá a vhodná jedine tak na okamžité vyhodenie. Káva bola zle uskladnená či zabalená)

Defekty, ktoré zacítime čuchom

  • po otvorení balíčka kávy nezacítime žiadnu kávovú vôňu (káva nebola vhodne skladovaná, vôňa vyprchala, lebo medzi kávami cirkuloval vzduch)

  • vôňa kávy je prepálená, cítiť zhoreninu (káva sa dlho pražila, pražiar správne neodhadol dĺžku jej praženia a takáto káva sa nemala vôbec dostať do rúk spotrebiteľa)

Kde si kúpiť kvalitnú kávu?

Internet (e-shop)

Tento „moderný“ spôsob nákupu sa používa čoraz častejšie. V dnešnej dobe nájdeme na ňom takmer všetko. Áno aj kávu. Nekupujme ju však na neoverených stránkach. Preštudujme si referencie o dodávateľoch kávy. Objednávajme kávu, ktorú poznáme, alebo nám ju odporučil niekto z našich známych. Káva, ktorá nám bude doručená musí byť kvalitná.

Kamenná predajňa

Predajne nám ponúkajú výhody, ktoré neraz oceníme. Pracuje v nich školený, kvalifikovaný personál, s ktorým sa môžeme poradiť. Kávu si môžeme zobrať do ruky, privoňať si k nej a vidieť ju na vlastné oči. V niektorých predajniach si môžeme šálku kávy dokonca aj vychutnať. Nemusíme netrpezlivo čakať, či nám príde dobrá, vyhovujúca káva. Kvalitu si vieme posúdiť hneď na mieste.

Platí tu ale pravidlo – nekupujme zbytočne veľké množstvo kávy do zásoby. Kvalita kávy po otvorení balenia klesá. Škodí jej vonkajšie prostredie, pretože jej najväčšími nepriateľmi sú vzduch a svetlo. Chuť a vôňa po otvorení postupne vyprchá.

Čo si všímať na etikete, aby som si kúpil kvalitnú kávu?

Na etikete sú uvedené rôzne údaje. Okrem názvu kávy, tam môžeme nájsť aj niekoľko zaujímavých faktov, ktoré majú vplyv na jej kvalitu. A to napríklad:

  1. Pôvod kávy:

  • kde bol kávovník danej odrody pestovaný (v nižších nadmorských výškach okolo 1200 m. n.m. sú kávy orieškových a čokoládových chutí; vo vyšších nadmorských výškach sú ovocnejšie chute),

  • aký bol spôsob zberu a čas zberu (najkvalitnejšie kávy sú z ručného selektívneho zberu, káva je najlepšia do 2 rokov od jej zberu)

  • metóda spracovania (na kvalitnejšie kávy sa používa mokré spracovanie)

  1. Chuť kávy – nebojme sa vyskúšať rôzne chute káv. Sami prídeme na to, čo nám najviac vyhovuje a čomu ostaneme verní.

  2. Praženie:

  • odtieň praženia (ovocnejšie a aromatickejšie kávy sú svetlého praženia; sladšie, čokoládové a orechové sú tmavšieho praženia; nebojme sa skúšať a prísť na to, aké praženie naším chuťovým pohárikom najviac vyhovuje)

  • dátum praženia (pri pražení je dôležitá čerstvosť. Káva si zachová svoju kvalitu maximá