Chemex – návod na prípravu kávy

Keď vyslovíme slovko „Chemex“, vôbec nám to nepripomína, že by mohlo ísť o pojem známy vo svete kávy. No opak je pravdou. Ide o jednu z metód prípravy kávy. Jej tvorca je doktor chémie Peter Schlumbohm z Nemecka. V roku 1940 v USA ho pri výrobe tohto kávovaru inšpirovala erlenmeyerova skúmavka, s ktorou ako chemik pracoval takmer každý deň. Táto metóda prípravy kávy prežila éru rôznych prekvapkávačov a stala sa obľúbeným pomocníkom v domácnostiach, ako aj jednou z alternatív v moderných kaviarňach.

Ako Chemex spoznáte?

Už samotný názov nám prezrádza, že táto nádoba na prípravu kávy bude mať niečo spoločné s chémiou. Áno máte pravdu. Ide o sklenú nádobku, ktorej sklo je teplu-odolné. Má tvar presýpacích hodín a v zlomovej časti je umiestnený drevený korzet – rúčka, ktorá je pripravená koženým pásikom ku sklu. Môžeme povedať, že dizajn chemexu je veľmi zaujímavý, štýlový a moderný.

Súčasťou chemexu sú kvalitné skladané papierové filtre, ktoré sú o 20 – 30% hrubšie ako papierové filtre do Haria V60. Zadržanie väčšieho množstva tukov, ktoré nám zabezpečí čistú a úžasne sladkú kávu, má na svedomí hrubší papierový filter.

Ako si pripraviť kvalitnú šálku kávy pomocou Chemexu?

V americkom denníku Times magazine sa takmer v polovici storočia objavila veta: „Aj úplný hlupák dokáže pomocou Chemexu pripraviť výbornú kávu“. Vyslovil ju vynálezca Chemexu Peter Schlumbohm. Áno príprava kávy pomocou tohto „prístroja“ je veľmi jednoduchá. Musíme však zdôrazniť, že sa nedá jednoznačne povedať, že existuje len jeden spôsob prípravy a už vôbec sa nedá povedať, že pomocou Chemexu vždy pripravíme kávu rovnakej chuti. Je tu potreba experimentácie a nájsť svoj spôsob prípravy, ktorým nám bude chuťovo najviac vyhovovať.

Ponúkame vám jednu z možných alternatív prípravy:

  1. Pripravíme si: pomletú kávu (stredne hrubé mletie, na 120 ml vody cca 10 g kávy), nádobu Chemex s papierovým filtrom, rýchlovarnú kanvicu, kávovú lyžičku.

  2. V kanvici dajte nahriať čistú neperlivú vodu. Ideálna teplota vody je 96°C.

  3. Kým sa nám voda zohreje, horúcou vodou umyjeme boky a dno Chemexu. Vložíme papierový filter (tri listy na jednej a jeden list na druhej strane) a krúživými pohybmi horúcej vody premyjeme aj papierový filter. Nepodceňujte tento krok. Ak by sme filter nepremysli môžeme kompletne skaziť kvalitnú kávu, pretože v nej budeme cítiť papierovú pachuť. V neposlednom rade, s mokrým filtrom sa nám lepšie pracuje, pretože sa prilepí o boky nádobky.

  4. Mletú kávu nasypeme do pripraveného Chemexu s filtrom, mierne ním potrasieme, čím kávu urovnáme.

  5. Krúživými pohybmi začneme nalievať časť vody požadovanej teploty. Počkáme 30 sekúnd, kedy káva kvitne a dolejeme zvyšok vody rovnakým krúživým spôsobom asi 3 cm pod okraj chemexu.

  6. Obsah filtra opatrne, ale dôkladne premiešame kávovou lyžičkou a čakáme, kým prebehne extrakcia. Čas trvania je približne 3 – 5 minút v závislosti od hrúbky mletia.

  7. Káva je hotová môžeme si ju v pohodlí vychutnať.

S čím môžeme experimentovať:

  • s hrúbkou mletie zrnkovej kávy (tým sa nám ovplyvňuje dĺžka extrakcie. Hrubšie mletie predlžuje čas extrakcie)

  • s množstvom namletej kávy

  • s množstvom vody (počas samotnej extrakcie môžeme vodu požadovanej teploty dolievať, kým neosiahneme požadované množstvo)

  • s dĺžkou kvitnutia (po prvom zaliatí počkáme viac ako 30 min.)

  • so zdrojom pitnej vody (môžeme vyskúšať aj balené neperlivé vody)