Hario V60 návod na prípravu kávy

V bežnej reči slovko „hario“ určite niekto z nás nepoužíva. Čo si pod tým predstaviť? Asi viac nám povie jeho preklad a to, že japonské slovo hario = kráľ skla. V roku 1921 v Tokiu bola založená tradičná japonská spoločnosť pánom Hiromom Shibatom, ktorá produkovala jedni z najkvalitnejších výrobkov zo skla ako tepluodolné sklené odmerky, skúmavky a rôzne sklené príslušenstvo využívané najmä v chemických laboratóriách. Firma neustále napredovala a snažila sa zdokonaľovať svoje výrobky. Až v roku 1949 priniesla na trh 100% teplu odolné sklo a s ním aj produkt Hario určený pre domácnosti. Išlo o sklenú nádobu na filtrovanie kávy. Nebol to však ich jediný produkt. Na trh prišli rôzne kávovary a s nimi aj príslušenstvo so skla. Medzi nimi aj ručný mlynček skerton.

Možno vás prekvapilo, že v názve článku nepíšeme jednoducho Hario, ale Hario V 60. Je to ďalší významný produkt, s ktorým prišla firma v roku 2005. Vypustili dripper na kávu, ktorého celý názov je Vektor 60, kde číslom 60 označujeme uhol dripperu. Dnes v produktoch firmy nájdeme nielen sklené, ale aj porcelánové, plastové príslušenstvo a rôzne papierové filtre do kávovarov.

Výhody Haria V60

  • Kávu pripravíte veľmi jednoducho bez použitia elektriny.

  • Ľahký a mobilný produkt využiteľný nielen v domácnosti, ale aj pri cestovaní.

  • Jednoduché čistenie.

  • Nízke cenové náklady.

  • Je špirálovitého tvaru, čo nám zabezpečí rovnorodú extrakciu.

  • Výsledná chuť kávy pripravená pomocou Haria V60 je jemnejšia a sladšie ako cez akýkoľvek iný manuálny kávovar, keďže extrakcia prebieha pomocou gravitácie.

Návod na prípravu kávy pomocou Haria V60

Keďže ide o manuálnu metódu, ktorá vám umožňuje využiť vašu kreativitu, rozhodnutie aká bude chuť vašej kávy je na vás. Nebojte sa experimetovať, čo sa týka hrúbky mletia kávy (vyskúšajte jemnejšie i hrubšie pomletie); množstva mletej kávy; dĺžky lúhovania kávy,… Ak sa vám zdá káva horká, stačí ak pomeliete kávu o čosi hrubšie a zmeníte pomer káva : voda. Pre zaujímavejšiu chuť môže vyskúšať aj rôzne zdroje pitnej vody, čiže vodu z vodovou vymeniť za balenú. To čo vám najviac zachutí to používajte aj naďalej. Pripravte si kávu, ktorá bude vyhovovať len vám.

Návodov ako postupovať je niekoľko. My vám ponúkame jeden z nich:

  1. Najskôr si pripravte všetko potrebné: mletú kávu (stredné mletie, na 120 ml vody ide cca 10 g kávy), rýchlovarnú kanvicu, kávovú lyžičku, väčšia šálka.

  2. Dáme nahriať čistú neperlivú vodu do kanvice. Ideálna teplota zaliatia je 96°C.

  3. Väčšiu šálku, alebo kanvičku do haria prepláchnite horúcou vodou.

  4. Do drippa vložte papierový filter a taktiež ho premyte horúcou vodou, aby sme odstránili chuť papiera, ale aj aby sa nám filter prilepil o kávovar, čím bude vaša práca podstatne ľahšia.

  5. Pripravenú kávu nasypte do drippu s filtrom, mierne potraste, aby sa káva rovnomerne rozložila. Potom ho umiestnite nad nádobu, do ktorej bude hotová káva vtekať.

  6. Krúživými pomalými pohybmi zalievame kávu, pričom vylejeme len časť vody. Počkáme 30 sekúnd. Po uplynutí času dolejeme zvyšnú vodu a kávu vo filtri pomaly lyžičkou zamiešame. Prebieha extrakcia. Netrpezlivo čakáme. Celý proces trvá približne 3 – 5 minút v závislosti od hrúbky mletia.

  7. Dočkali sme sa. Káva je pripravená k vychutnaniu.