Mletie kávy

Znie to tak jednoducho a banálne. Ale vieme, my spotrebitelia, správne zomlieť svoju kávu? Rezonujú v nás otázky typu: Načo míňať čas a energiu? Nie je jednoduchšie kúpiť si mletú kávu, ako sa doma trápiť s mletím? Akú hrúbku mletia si mám zvoliť pri príprave mojej obľúbenej šálky kávy?

Kúpiť si mletú kávu, alebo venovať čas jej mletiu doma?

Hneď na začiatku je tu jednoznačná odpoveď: Pomelte si zrnkovú kávy doma! Nekupujte hotovú mletú kávu!

V supermarketoch ale aj menších predajniach nájdeme veľké množstvá mletých káv, ktoré nám obchodníci ponúkajú v rôznych baleniach. No chuti zrnkovej kávy sa nevyrovanajú nikdy, aj keby bola vákuovo balená. Nech je obal akýkoľvek nikdy nenahradí káve jej prirodzený obal aké má kávové zrno.

V zrnku kávy sa maximálna chuť udrží po pražení cca 1 mesiac. Potom začne klesať nielen chuť a aróma, ale celkovo jej kvalita. Keď dôjde k jej zomletiu, pachové a chuťové látky z kávy začnú okamžite vyprchávať. Prichádza k jej oxidácii. Vyparuje sa oxid uhličitý a kvalita kávy postupne začína upadať. Preto je potrebné kávu po zomletí ihneď spotrebovať. Pomelte si vždy také množstvo, ktoré v priebehu pol hodiny aj spotrebujete. Nie je známa žiadna metóda skladovania, ktorá by zachovala čerstvosť mletej kávy.

Koľko zrnkovej kávy si kúpiť?

V pražiarniach sa káva balí. Je na nás koľko kávy si naraz kúpime. Majme na pamäti dôležitý fakt: Káva má rôzne vlastnosti a medzi ne patrí aj to, že pohlcuje vlhkosť a pachy z okolia. Po otvorení balíčka, káva začína pracovať. Čím ju skladujeme dlhšie otvorenú (aj keď sme ju ešte nepomleli), tým z nej ubúdajú arómy a kvalita klesá. Musíme skonštatovať, že najväčšími ničiteľmi čerstvo praženej kávy sú vzduch a svetlo. Preto množstvo kávy, ktoré si kúpime prispôsobme našej spotrebe. Nekupujme kávu vo veľkých balenia, skôr v menších, aby sme si ju mohli vychutnať čo najčerstvejšiu.

Ako správne zrnkovú kávu pomlieť?

Jeden z najdôležitejších faktorov, ako dosiahnuť vynikajúcu chuť kávy je správna voľba hrúbky mletia. Existujú mnohé alternatívy prípravy kávy a to: French press, Aeropress, Moka kanvička, Hario V60, Chmex. Všetky tieto alternatívy nám dávajú možnosť experimentovať s hrúbkou mletia kávy. Je na nás akú hrúbky mletia zvolíme. Netreba sa báť vyskúšať viac možností a zistiť, ktorý je našej chuti najviac vyhovujúcejší.

Trh nám ponúka väčšie množstvo mlynčekov na kávu. Je na sám či si zvolíme ručný, alebo elektrický. Vždy si však vyberajme kvalitnejšie mlynčeky, ktoré nám ponúkajú možnosť nadstavenia hrúbky mletia. Pozor však, každý výrobca preferuje svoju škálu číslovania, preto v hrúbke mletia môžu byť odchýlky. Aj tu platí skúšať, skúšať, skúšať a využívať svoje prsty na zistenie hrúbky.

Aké sú spôsoby mletia kávy?

Dôležitým faktom je zosúladiť hrúbku mletia kávových zŕn so zvolenou metódou prípravy kávy. Chceme predsa piť kávu s plnou chuťou a bohatou arómou.

  1. Veľmi jemné mletie – jemnosť tohto mletia môžeme prirovnať k hladkej múke. Keď chytíme takto pomletú kávu medzi prsty zistíme, že máme dočinenia z veľmi jemným práškom. Toto mletie je vhodné jedine na prípravu tureckej kávy v džezve.

  2. Jemné mletie – hrúbku tohto mletia môžeme prirovnať k polohrubej múke. Keď jemne pomletú kávu chytíme medzi svoje prsty zistíme, že konzistenčne nám pripomína jemný piesok. Táto hrúbka mletia je vhodná na prípravu espressa v kávovare.

  3. Stredne jemné mletie – túto hrúbku zvolíme, ak ideme pripravovať kávu v moka kanvičke, alebo v aeropresse. Tieto alternatívy vyžadujú o čosi hrubšie mletie ako príprava espressa. Ak by káva bola zomletá jemnejšie, voda v moka kanvičke by nemal dostatočný tlak potrebný k preextrahovaniu kávy a prepadala by sa cez sitko.

  4. Stredne až stredne hrubé mletie – stredne hrubé mletie nám pripomína hrubší piesok, príp. jemnejšiu soľ, hrubé mletie nám pripomína soľ používanú v kuchyni. Tieto hrúbky plnetia sa využívajú pri príprave káv pomocou alternatív – aeropress, hario V 60, chmex a french press.

Pri našom experimentovaní z hrúbkou mletia myslime na to, že ak zrná pomelieme jemnejšie ako je vhodné, dostaneme kávu preextrahovanú a jej chuť je horká a spálená. No ak zvolíme príliš hrubé mletie dostaneme preextrahovanú kávu s vodnatou a slabou chuťou.