Moka kanvička – návod na prípravu kávy

Jedným z často využívaných metód prípravy kávy je pomocou Moka kávovaru. Začiatkom 20. storočia Alfonso Bialetti založil firmu, ktorá sa zaoberala výrobou pomôcok z hliníka a iných kovov pre domácnosť. V roku 1 933 uzrelo svetlo sveta malý zázrak – kanvička, ktorú nazval jej vynálezca Bialetti Moka. V mnohých rodinách v Talianku, ale aj v iných častiach sveta je to veľakrát jediný pomocník na prípravu kávy v domácom prostredí.

Ako Moka kávovar vyzerá?

Ide o jednoduchý trojdielny tlakový prístroj. Kanvička má:

  • v spodnej časti nádobku, do ktorej vlievame vodu

  • v strednej časti lievikovité sitko, do ktorého sypeme namletú kávu

  • vo vrchnej časti nádobku, do ktorej nám vyteká výsledná káva

Ako Moka kanvička funguje?

Jej princíp fungovania je veľmi jednoduchý. Do spodnej nádobky, ktorá má poistný tlakový ventil nalejeme vodu, ktorá vrie. Vznikne para, ktorá spôsobuje tlak a ten vriacu vodu tlačí cez sitko s natlačenou mletou kávou a vyextrahovaná káva pretečie do zbernej hornej nádobky. Hodnota tlaku, je pritom 1,5 barov.

Prečo siahnuť po Moka kanvičke?

  • Príprava kávy v tomto kávovare je veľmi jednoduchá.

  • Ide o cenovo dostupný kávovar.

  • Príprava kávy je pomerne rýchla.

  • Vďaka jej veľkosti ju ľahko zbalíme a využijeme, kde potrebujeme.

  • Moka kanvička nemá papierový filter, či pripravíme v nej kávu bohatú na chuť a arómu.

Návod na prípravu kávy v Moka kávovare:

  1. Pripravíme si: mletú kávu (stredne jemné mletie; na 100 ml vody ide približne 8 g kávy), kávovú lyžičku, rýchlovarnú kanvicu, šálky a samotný Moka kávovar

  2. Do kanvice si dáme zovrieť čistú neperlivú, nie minerálnu vodu.

  3. Moka kanvičku opláchneme v teplej vode, aby sa ohriala.

  4. Pomletú kávu dáme do lievikovitého sitka, ktorú jemne potlačíme a zarovnáme kávovou lyžičkou.

  5. Do spodnej časti kanvičky nalejeme vriacu vodu po tlakový ventil, položíme sitko s kávou, nasadíme vrchnú časť kanvičky a položíme ju na sporák, ktorý máme zapnutý na maximum. Otvoríme poklop, aby sme videli kedy káva začne vytekať. Keď bude z polovice nádobka plná sporák znížime na minimum. Priemer plameňa nemá presahovať dno kanvičky pretože nielenže nám držiak kanvičky obhorí a poistný ventil sa poškodí, ale dôjde aj k znehodnoteniu kávy. Keď vytekajúca káva začne bublať, sporák vypneme a kanvičku odsunieme zo zdroja tepla nabok.

  6. Po ukončení extrakcie hotový nápoj prelejeme do predhriatych kávových šálok a podávame.

Pri príprave kávy pomocou Moka kanvičky je možné použiť aj studenú vodu, teda nie vrelú z kanvice. Extrakcia kávy bude potom pomalšia, čo sa odrazí na jej chuti.