Penenie mlieka do kávy

Dospelý i deti obľubujú napenené mlieko. Deti majú radi mliečnu penu s grnkom a my dospelý si ju najčastejšie vychutnáme s kombináciou kávy. Penenie, či šľahanie mlieka sa využíva pri príprave cappuccina, či cafe latte.

Čím si môžete napeniť mlieko?

Ak sa len trochu zaujímate o možnostiach napenenia mlieka, určite ste sa stretli s množstvom metód a typov ako sa dopracovať k pene na mlieku. Trh nám ponúka rôzne pomôcky, pri prístroje na penenie mlieka.

Niekto sa pokúša šľahať teplé mlieko obyčajným kuchynským šľahačom, niekto ho mieša počas zohrievania ručným šľahačom. Iní si kúpia špeciálny penič mlieka v jednom z elektoobchodov. Čo všetko v nich nájdete?

Šľahač mlieka na batérie

Ide o cenovo dostupný šľahač (kúpite ho za pár eur). Jeho súčasťou je malý motorček, ktorý roztočí špeciálnu špirálu na penenie. Jeho použitie je jednoduché. S uskladnením, ako i s údržbou nebudete mať žiadne problémy. Využíva sa nielen na penenie mlieka, ale aj pri príprave koktejlov, či šalátových dresingov.

Ručný penič mlieka s pumpou

Ide o šľahač, pomocou ktorého si manuálne napeníte mlieko. Horúce mlieko vlejete do nádoby a pomocou pumpy ho napeníte. Manipulácia i údržba je veľmi jednoduchá. Je cenovo dostupný (stojí cca 10 eur)

Elektrický napeňovač mlieka

Už jeho názov nám prezrádza, že na získanie mliečnej peny, či teplého mlieka je potrebný elektrický prúd. Manipulácia s týmto prístrojom je veľmi jednoduchá. Všetko zvládnete stlačením jedného tlačítka. Musíte urobiť jediné rozhodnutie, či chcete teplú, alebo studenú mliečnu penu. Ceny týchto prístrojov sa pohybujú cca 50 eur.

Indukčný penič mlieka

Ide o nerezovú kanvičku, kde ohrev mlieka zabezpečuje indukčná technológia. Indukcia spôsobí, že v nádobe dochádza k rovnomernému a rýchlemu rozloženiu tepla. Má jednoduché ovládanie s možnosťou nadstavenia teploty od 40° do 80°. Existujú prístroje toho typu, ktoré majú dva nadstavce na penenie mlieka (jeden na hustú, krémovú penu; druhý na jednú, ale nadýchanú penu). Cena takýchto ohrievačov sa môže vyšplhať až na 160 eur.

Toto všetko sú peniče, ktoré môžete použiť v domácom prostredí. Ale, ak si doma chcete vychutnať kvalitnú kávu, ktorej chuť je identická s chuťou kávy ponúkanej v dobrej kaviarni, určite ju nedosiahnete bez dobrého kávovara. Ak obľubujete napr. Cappuccino, či Cafe latte určite siahnite po kávovare s tryskou na šľahanie mlieka. Pomocou trysky a špeciálnej kanvičky určenej na šľahanie mlieka dostanete dokonalú mikropenu, ktorú určite nedosiahnete lacným ručným šľahačom.

Ako si vybrať kanvičku na penenie mlieka?

Jednou zo základných pomôcok baristu v domácom, či kaviarňovom prostedí je kanvička na penenie mlieka. Trh ponúka celý rad takýchto kanvičiek, či už rôznych farebných kombinácii, ale aj rôznych tvarov. Aká je tá „top“? S ktorou sa vám bude najlepšie pracovať? Ktorá vám umožní dosiahnuť čo najlepší výsledok?

  • Objem kanvičky – objem kanvičky nevoľte príliš veľký. Aj skúsení baristi používajú kanvičky, kde napenia mlieko na jeden kávový nápoj. Pozor! Všimite si priestor pod tryskou vášho kávovaru. Veľkú kanvičku pod trysku domáceho kávovaru nezmestíte. Pre domácnosti je najvhodnejšia kanvička s objemom 0,35 litra.

  • Tvar kanvičky – ak chcete, aby napenené mlieko bolo dokonalé určite nevoľte kanvičku s rovnými stenami, ale kanvičku, ktorá sa bude zužovať smerom nahor.

  • Tvar zobáčiku – ak má kanvička pekne vykrojený zobáčik, potom sa mám napenené mlieko ľahšie nalieva, dokonca pomocou nej môžeme kresliť do cappuccina rôzne obrázky.

Penenie mlieka do kávy pomocou kanvičky

Penenie mlieka nie je žiadna ľahká a banálna vec. Jeden barista povedal, že napenil takmer 300 litrov mlieka, kým sa naučil robiť tú správnu, dokonale našľahanú penu. Takže ak po prvom šľahaní vás výsledok nebude uspokojovať, nenechajte sa odradiť a skúšajte to ďalej. Postupne to sa budete zdokonaľovať. Chce to len čas a cvik. Nebojte sa, zručnosť získate, len musíte skúšať.

Mlieko

Možno sa vám zdá, že diskusia o mlieku v tomto prípade nemá čo robiť. Opak je pravdou. Na čom si musíte dať záležať?

Kvalita – na penenie vždy používajte plnotučné mlieko, ktoré obsahuje vyšší podiel tuku a bielkovín. Mlieko musí byť čerstvé. Nikdy nepoužívajte mlieko, ktoré ste pred tým už zohrievali.

Teplota – do kanvičky vždy nalejte studené, vychladené mlieko z chladničky (cca 1°), ktoré budete postupne peniť a zohrievať max. po teplotu 70°

Množstvo – mlieko nalejte do tretiny, maximálne však do polovice kanvičky. Ak dáte mlieka príliš málo, rýchlo sa vám prehreje a vy ho nestihnete dostatočne a správne napeniť. Ak ho bude príliš veľa, tryska vám ho rozvíry a počas penenia z kanvičky vytečie.

Sklon

Skôr ako začnete mlieko šľahať z trysky nechajte prefúknuť isté množstvo pary. Tým, že trysku prefúknete zbavíte sa nakondenzovanej vody, ktorá je vo vnútri ako aj urobíme jej dezinfekciu. Rameno parnej trysku ponorte do mlieka. Pozor! Musíte mať správny sklon, uhol trysky. Jej rameno nemôže byť spustené kolmo nadol, ale musí byť pod uhlom cca 45°. Ramenom trysky ako aj kanvičkou nehýbte. Pozor! Kanvičku držte vždy kolmo. Aby ste predišli popáleniu, držte ju za uško. Hĺbka ponorenia trysky je približne 1 cm pod hladinu mlieka. Neumiestňujte ju na stred, ale bližšie k jednej strane kanvičky. Ak máte všetko nachystané začnite peniť. Tlak pary vám vytvorí vír, ktorý bude mlieko miešať.

Penenie

Prichádzate do fázy samotného penenia. Sklon a umiestnenie trysky v kanvičke s mliekom máte. Teraz pustíte peru na úplné maximum. Prečo maximum? Potrebujete vypustiť dostatočný tlak, aby sa vytvoril vír, ktorý bude mlieko nielen zohrievať ale najmä šľahať. Akonáhle para dorazí do mlieka začujete nepríjemný, pískavý, vysoký tón. Tento tón vám signalizuje, že mlieko sa začalo zohrievať. Približne do dvoch sekúnd sa tón musí zmeniť na jemné praskanie mlieka. Ak tomu tak nie je, znamená to, že mlieko sa nešľahá a tryska nie je umiestená správne. Skúste preto posunúť kanvičku smerom nadol. Pozor, nie moc. Posun má byť pár milimetorov, kým nezačujete správny zvuk. Praskanie musí byť jemné, ale neustále. Ak počujete intenzívne, silné praskanie, môže sa vám stať, že mlieko prepeníte. Naopak, ak šušťanie mlieka je slabé, tak hovoríme, že mlieko ostane podpenené.

Kedy je mlieko dostatočne napenené, kedy ukončiť šľahanie?

Faktory, ktoré si musíte všímať sú:

Objem – dobre napenené mlieko, by malo zväčšiť svoj objem približne o 50% z pôvodného objemu. Pomaly prestávate mlieko peniť. Pomaličky idete kanvičkou dole. Prívod pary však nezastavujete, pretože posledných pár sekúnd venujete vyhladzovaniu mlieka. To znamená, že vašou snahou je, aby sa vám vo víre väčšie vzduchové bubliny o seba treli a popraskali. Konečným výsledkom je krásna, hladká, elastická a bohatá mikropena bez väčších bubliniek.

Teplota – Para z trysky vám mlieko neustále zohrieva. Ak mlieko dosiahne teplotu 60 – 70°C viete, že je čas ukončiť šľahanie, inak sa vám mlieko prepáli. Na zmeranie teploty môžete používať rôzne druhy kuchynských teplomerov, ale jednoducho svoju ruku. Jednou rukou držíte uško, druhú ruku si dáte zospodu kanvičky. Akonáhle vás spodná ruka páli, začne vám byť teplota kanvičky nepríjemná, dosiahli ste požadovanú teplotu a ukončujete penenie. Z tohto dôvodu sú vhodné nerezové kanvičky (nie keramické, či plastové) pretože teplo sa ňou šíri rovnomerne.

Mliečnu penu nalejete do šálky. Pozor! Penu určite neprenášajte lyžičkou. Penu lejte priamo z kanvičky, v ktorej ste ju šľahali, presne po okraj šálky.

Ako viem, že mám mlieko vyšľahané správne?

Po naliatí mlieka do šálky si zoberte malú lyžičku a odhrňte penu. Ak je dobre vyšľahaná jej výška je minimálne 1 centimeter. Ak je krásne elastická, lyžičkou odhrnutá pena by sa mala vrátiť späť.

Na pene by sme nemali pozorovať žiadne bublinky. Ak chvíľu káva s takto pripraveným mliekom postojí, nemala by sa strácať.

Aké sú najčastejšie chyby pri šľahaní mlieka?

Ak nie ste spokojný so zvukom pri šľahaní (počujete nepríjemný piskľavý zvuk), mlieko sa vám nepení, vytvárajú sa len veľmi veľké bubliny. Príčinou môže byť:

  • kanvičku pri penení nedržíte rovno,

  • koniec parnej tysky sa dotýka kanvičky,

  • neprávny uhol parnej trysky,

  • rameno trysky je príliš hlboko,

  • tryska máte umiestenú v strede mlieka. Netvorí sa vír a nie je vháňaný vzduch do mlieka.

Ak pripravujete mliečnu penu, po naliatí do šálky musí byť hneď konzumovateľná. Ak z mlieka začne vystupovať para, ide o prehriatie mlieka. Začnú sa vám opäť tvoriť veľmi veľké bubliny, pena nie je krémová a nemá tú správnu textúru.

Mlieko máte krásne našľahané. Chystáte sa ukončiť šľahanie ale čo to? Objavia sa veľké bubliny a mlieko vám vyfrklo von. Kde ste urobili chybu? Vždy najskôr vypneme trysku a potom ju vyberieme z kanvičky. Nikdy nie naopak.

Hygiena

Dbajte na čistotu kanvičky na mlieko ako aj na čistotu parnej trysky. Vždy ich hneď dôkladne vyčistite, pretože mlieko rýchlo skysne. Mlieko, ktoré vám v nich ostane má vplyv na kvalitu ďalšieho nápoja, ako aj na vaše zdravie. Po skončení šľahania trysku vždy utrite vlhkou handričkou a nezabudnite ju prefúknuť. Kanvičku umyte pod tečúcou vodou a mnohé z nich sú vhodné aj do umývačky riadu.